HELLENDOORN 2013

BOSBOUW PROJECT HELLENDOORN – 2013

Na een kennismaking met deze particuliere boseigenaar in Hellendoorn is -evenals bij ieder ander object- het bos onderworpen aan een grondige analyse. In deze analyse is gekeken naar de conditie van het bos als geheel, als ook de conditie van specifieke bomen.

De wens van deze opdrachtgever was om meer daglicht op de onderlaag / de bodem te creëren met als doel laag- / bodemgroei te bevorderen. Op foto 1 kunt u zien hoe het bos bij aanvang eruit zag; dicht bebost, weinig daglicht doorlatende plekken en -zij het minder zichtbaar- scheefgroei wat het tot een onveilig bos voor mens en dier heeft gemaakt.

Een tweede wens van de opdrachtgever was om, in het verlengde van de noodzakelijk uit te voeren werkzaamheden, ruimte te creëren voor / rondom gezonde en recht groeiende bomen. Achterliggend doel hiervan is om de toekomstige economische waarde van dit bosperceel te verhogen.

Op de hiernaast weergegeven foto ziet u de Ponsse Harvester in actie. Met deze professionele bosbouw machine worden boomstammen omgezaagd en op lengte afgezaagd. De wendbaarheid van deze machine maakt dat DEVOBO haar werkzaamheden snel, veilig en met behoud voor flora en fauna kan uitvoeren.

Nadat alle te verwijderen boomstammen zijn omgezaagd, op lengte zijn weggelegd en zijn uitgereden, wordt top- en takhout geselecteerd en op stapels langs het bospad opgeslagen.

Stapels met uitgereden top- en takhout drogen natuurlijk in. Vers hout wordt hierdoor teruggedroogd tot circa 30 tot 35% vocht. Vervolgens wordt top- en takhout versnippert tot houtsnippers.

CONTACT

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit project, of wilt u een afspraak maken om uw bosperceel door DEVOBO te laten inspecteren? Bel dan direct 0570-591109 of mail naar info@devobo.nl